2020. április 6., hétfő

Falusi 80 éves - Milly 2020.04.05.



Hallom a falusi 80 évesektől, hogy azért taníttatták a gyereküket, hogy nekik már ne kelljen a földet túrni, jobb életük legyen...



A kép csak illusztráció

Falusi 80 éves
Milly 2020.04.05.



Hallom a falusi 80 évesektől, hogy azért taníttatták a gyereküket, hogy nekik már ne kelljen a földet túrni, jobb életük legyen. Uri életük legyen. Tényleg urak lettek, városon élnek, költik a pénzt, mert sokmindenre van szükségük, meg utazni is szeretnek.. Az öreg szülő pedig addig adja nekik a megtermelt élelmet, amíg bírja, aztán pénzt ad, mert ő szerényen él, azoknak meg hát kell a pénz... Ha a háztájit, és a szőlőt az öregek már nem bírják, elgazosodik, vagy befüvesítik. Állat még egy darabig a baromfi, aztán az se.

Láttam, hogy a fiatalok csak addig jönnek hétvégére családostul, amíg a mama sütni, főzni tud rájuk. Addig kicsit segítenek is valamiben. De aztán... Magára marad az öreg. A gazdasága odavan, a melléképületek is düledeznek, ő pedig él szerényen, magányosan.

Még jó, hogy az önkormányzat segíti őket. Orvoshoz szállítja, az ebédet kiviszi, később már takarít is. Jó ha van a faluban valaki, aki összeaprítja és behordja a fát, mert sokan még azzal fűtenek, a gáz mellett is. Napközben a nyárikonyhában ücsörögnek a sparhelt mellett, a lakást alig fűtik. Spórolnak.

A szerencse az, hogy mégis vannak olyan fiatalok, és egyre többen, akik fölvállalják a paraszti életet! 
Kezd divatba jönni városon is a kistermelőktől vásárolni. Egyre népszerűbb a piac. Úgyhogy bizakodjunk! A szomorú sorsok ellenére nincs minden veszve, sőt.

Társadalmunk teljes átalakulásban van. Az ipar, a mezőgazdaság és kertészet is teljesen meg fog változni ..rövidesen.. A falu és a város is, mivel az emberiség tudata is gyorsan változik. 


Az idő elérkezett a nagy váltásra..


Milly Dombi Katalin












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése