2016. november 30., szerda

Szkíta (szaka) aranyleletek - Kazakisztán 2014.



Hihetetlenül csodálatos szkíta (szaka) aranyleletek. Ilyen kultúra volt, amit barbárnak, elmaradottnak, vagy legföljebb vándorló nomádnak kiáltottak ki. Pedig a magas színvonalú arany művességet nem lehet lóháton folytatni. Az aranybányát sem lehet cipelni... szerintem.  Pedig ezeket ők készítették.
Milly






Szkíta (szaka) aranyleletek

Almaty - Arany és Nemesfémek Múzeuma

95 fénykép · Updated 2 évvel ezelőtt



Lásd bővebben:

https://www.facebook.com/pg/foedusorientaliscorpus/photos/?tab=album&album_id=707942662702865




A felvételek Kazahsztánban, az Almaty városban található Arany és Nemesfémek Múzeumában készültek. 

"A Hétfolyó vidéke (Semireche, Zhetysu) volt a szaka kultúra központja. A szakák az Aral-tótól a Tien Shan lábáig terjesztették ki életterüket, s kapcsolataik kiterjedtek Kína észak-nyugati területeire is. Számos más halomsír és szórványlelet tanúskodik ennek a népnek a gazdag művészetéről. 



Ezen a tájon számtalan impozáns méretű nagykurgánt emeltek, amelyek különlegesen gazdag leletanyagot rejtettek magukban, mint a híres issyki Aranyember sírja, ami több mint 4000 aranytárgyat és számtalan agyag, fa és ezüst tárgyat, köztük egy rovásfeliratos ezüst csészét rejtett. Eredetileg hasonlóan gazdag melléklettel rendelkeztek a kifosztott nagykurgánok is, mint például a kelet-kazahsztáni Chilikty sírmező halmai. " 

Emberek Aranyban - Fejedelmi sírok leletei a sztyeppei piramisból című kiállítás katalógusa, Civil Régészeti Alap Egyesület, 2014. 




Az idézett szöveg nem a jelen kiállításhoz tartozó kiadványból való, ám számos tárgy beazonosításához nyújt segítséget. A katalógus korlátozott számban beszerezhető: 

https://shop.ticketpro.hu/hu/Event/Detail/3850/emberek-aranyban-katalogus felvételek: Mestellér János




"A szkíták/szakák különböző törzsei a Kr. e. 7. századtól kezdődően kb. a Kr. e. 3. századig élték fénykorukat a Kárpát-medencétől Kelet-Kazakisztánig és Délkelet Szibériáig. Kultúrájuk belefolyik a korai hun időszakba. "












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése