2018. június 22., péntek

A talajmegújító termesztéstechnológia a jövő - Kökény Attila 2018.06.22.


"Szeretnél továbbra is részt venni a talajpusztításban?
Szeretnéd, ha gyermekedre már csak elsivatagosodott kopárok maradnának?"

"A magyar termelők évtizeden túli tapasztalatával tudunk segíteni, hogyan tudsz szántás nélkül átlag feletti termést elérni, átlag alatti költségekkel, miközben évről évre javul a talajod."

"Ezekkel a technológiákkal néhány éven belül a teljes emberi CO2 kibocsátás megköthető volna a talajban, lefékezve és visszafordítva a klímaváltozást."



A talajmegújító termesztéstechnológia a jövő

Kökény Attila
2018.06.22.

Megjelent a globális talajpusztítás legfrissebb EU atlasza, pazar illusztrációkkal szemléltetve azt az akadémikus fogalmatlanságot, ami Magyarországon is övezi a földhasználat napi szintű károkozását.

A probléma megoldására tett alsó tagozatos szintű javaslatok között szokásosan felbukkan az együnk bogarat és számos, a médiában évtizedek óta sulykolt, tartalmatlan és hatástalan elképzelés.

Egy gyakorlati és azonnal is alkalmazható javaslat nem bukkan fel egyáltalán:
a földhasználat módjának megváltoztatása és 

a mezőgazdasági szénmegkötés állami szintű támogatása.

A termőtalaj hatékonyan és kis ráfordítással képes hatékony szénmegkötésre, mindössze okszerű minimális művelésre és állandó talajtakarásra kell áttérni, amelyet takarónövényekkel és mulccsal lehet megvalósítani.

Ez a talajmegújító termesztéstechnológia
nem azonos a biogazdálkodással, amely talajmunka igénye és állandó fizikai gyomirtása jelentős CO2 kibocsátó, a biotermelésben szinte egyeduralkodó szántás pedig a leghatékonyabb talajpusztító eljárás.


A mellékelt példában a szénmegkötő, klíma és talajbarát technológiát látni, amelyet Magyarország minden termőföldjén alkalmazni lehet.


Forgatás nélküli művelés, minimum művelés és direktvetés a takarónövények és talajélet segítségével segítenek a magasabb humusztartalom elérésben, amely segít a csapadék beszivárgásában és hatékony eltárolásában is a termékenység javulása mellett.

A takarónövénybe direktvetett napraforgó és a takarónövénybe sekély művelés után vetett kukorica sorközében együtt növekedő tehénborsó hazai példák - ezekkel a technológiákkal néhány éven belül a teljes emberi CO2 kibocsátás megköthető volna a talajban, lefékezve és visszafordítva a klímaváltozást.


Szeretnél továbbra is részt venni a talajpusztításban?
Szeretnéd, ha gyermekedre már csak elsivatagosodott kopárok maradnának?

Ha nem, használj takarónövényeket és dobd el az ekét.

A magyar termelők évtizeden túli tapasztalatával tudunk segíteni, hogyan tudsz szántás nélkül átlag feletti termést elérni, átlag alatti költségekkel, miközben évről évre javul a talajod.

A takarónövények hatékony használata a szecskázott gabonaszalmával kezdődik, optimáls vetésidő aratástól augusztus közepéig tart - megvan már a takarónövényed, amit nem fogsz ősszel leszántani?


Keress meg, ha készen állsz a változásra a 0036202484343 telefonszámon.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése