2014. június 18., szerda

A legritkább sólyom visszatért! -Szlovákia

 A kékvércse a valódi sólymok nemzetségébe tartozó madár. A fajt veszélyeztetettsége miatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – 2009-ben „Az év madarává” választotta. (Wikipedia)


Fotó: Jozef Chavko

 Fotó: Jozef Chavko

A legritkább sólyom visszatért 40 év után!


 
  Hihetetlen! Újra kék vércse fészekre bukkantak Trnava (Nagyszombat, Nyugat-Szlovákia) közelében negyven év után. Ez a faj Szlovákiában a kihalás szélére jutott, ez a pár egyike az egész Szlovákiában előforduló három költőpárnak. Mindhárom pár fészkét rendszeresen látogatják és folyamatosan őrzik a természetvédők. A faj költését utoljára az 1970-es években jegyezték fel ebben a térségben.
„A területen dolgozó kollégánk jelentette a pár első megfigyelést. Két napos kereséssel sikerült a pár nyomára bukkanunk, egy elhagyott szarka fészekbe rakták le a tojásaikat. Nagy örömmel figyeltem, ahogy a fészken ülő tojónak élelmet hozott a hím. A faj megfigyelését harminc éve végzem, és jól emlékszem, hogy mintegy húsz évvel ezelőtt még több mint hatvan pár költött Szlovákiában. Azonban a faj lassan megritkult, majd szinte teljesen kihalt országunkban az intenzív mezőgazdaság térhódításának köszönhetően. Ez a folyamat az élőhelyek jelentős átalakulásához és a biodiverzitás csökkenéséhez vezetett, ami végeredményben a kékvércsék táplálékkínálatának jelentős beszűkülését eredményezte. Ezért a madarak felbukkanása ezen az új területen hihetetlen élmény volt, nagyon erős érzéseket keltett bennem.“ – mondta Jozef Chavko, aki megtalálta a fészket (ragadozó madár szakértő a Kék Vércse LIFE programmban).
Fotó: Jozef Chavko
Fotó: Jozef Chavko

Roman Slobodník, a kék vércse megmentését célzó fajvédelmi program tudományos koordinátora (a 2012-től indult projektben magyar kollégákkal karöltve dolgoznak az Európai Bizottság Life+ programja támogatásával) hozzátette: „A fészek felkutatása után kiderítettük, hogy a helyi mezőgazdászok tudtak a kék vércse sikeres költéséről ezen a területen az 1970-es években. A fajt tökéletesen el tudták különíteni más ragadozó madaraktól, és a hím sötét színe alapján „kormos sólyomnak“ becézték.“
Fotó: Jozef Chavko
Fotó: Jozef Chavko

„Magyarországon a faj állomány a védelmi programnak köszönhetően 1200-1300 párra tehető, és továbbra is növekszik. Reméljük, hogy a Kék vércse védelmi program beindításával, és különösen a fészkelési és táplálkozási lehetőségek javításával lehetőséget teremtünk a kék vércse visszatérésére. A szlovák állomány feldúsulhat a Magyarországról érkező egyedek révén. A hazánkban ismert három párból kettő szarka fészekben költ. A sólymok nem építenek maguknak fészket, más fajok fészkeit foglalják el, vagy az emberek által kihelyezett fészekládákban költenek. Ezt a tényt figyelembe véve különösen fontos az olyan fajok védelme, mint a vetési varjú, a szarka és a dolmányos varjú, ugyanis ezek a fajok nagyon fontosak a vércsék sikeres fészkelése szempontjából. A vidéki vetési varjú fészektelepek eltűnése, illetve a szarkák módszeres irtása lecsökkentette a kék vércsék rendelkezésére álló természetes fészkelő-helyeket. Ez minden bizonnyal hozzájárult a kék vércsék látványos megfogyatkozásához Szlovákiában. Kijelenthetjük, hogy a Nagyszombat közelében felfedezett fészek számunkra épp olyan jelentős, mint a fizikusok számára a Higgs bozon.” - mondta Lucia Deutschová, a Szlovák Ragadozó madár védelmi program országos koordinátora.
Fotó: Jozef Chavko
Fotó: Jozef Chavko


További információkat talál a Life kárpát–medencei kék vércse védelmi programról (LIFE11 NAT/HU/000926) www.falcoproject.eu honlapon.

Forrás:  http://falcoproject.eu/en/node/178

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése