2015. június 6., szombat

7 különbség a spiritualitás és a vallás között 03.06.


Sokan tévesztik össze a spiritualitást a vallással, vagy valamiféle rejtélyes, természetfölötti jelenséggel. Néhányan úgy gondolnak rá, mint egy szektára, de ez az ismereteik hiányából és a félelmükből adódik, melyet valakik mások manipuláltak.


7 különbség a spiritualitás és a vallás között




Sokan tévesztik össze a spiritualitást a vallással, vagy valamiféle rejtélyes, természetfölötti jelenséggel. Néhányan úgy gondolnak rá, mint egy szektára, de ez az ismereteik hiányából és a félelmükből adódik, melyet valakik mások manipuláltak. Ha mindezen túllépünk, és megpróbáljuk tanulmányozni és megérteni, hogy mi is a spiritualitás valójában, akkor eljutunk a felismerésre, hogy egyáltalán nem titokzatos vagy természetfeletti, és nem köthető semmiféle szektához sem. Az alábbi 7 különbség a vallás és a spiritualitás között segít megérteni, hogy mit is jelent igazából a spiritualitás.

A vallás arra késztet, hogy behódolj - A spiritualitás szabaddá tesz

A vallás azt mondja, hogy kövess egy ideológiát és engedelmeskedj bizonyos szabályoknak, vagy különben meg kell téged büntetni. A spiritualitás lehetővé teszi, hogy kövesd a szíved, és azt mondja, hogy amit érzel, az helyes. Szabaddá tesz téged, hogy az legyél, aki valójában vagy anélkül, hogy bármi előtt meghajolnál, ami nem rezonál veled, vagy bárki előtt, mert mindannyian egyek vagyunk. A választás teljes egészében rajtad múlik, hogy mit tisztelsz eléggé ahhoz, hogy azt istenivé tegyed.

A vallás megmutatja a félelmet - A spiritualitás megmutatja, hogyan legyél bátor

A vallás megmondja, hogy mitől félj, és elmondja a következményeket. A spiritualitás tudatossá tesz a következményekre, de nem akarja, hogy a félelemre összpontosíts. Azt mutatja meg, hogyan állj ellen a félelemnek, és hogyan lépj túl rajta azt téve, amit helyesnek érzel a várható következmények ellenére. Megmutatja, hogyan cseledj szeretetből és nem félelemből, és hogyan irányítsd és használd a legjobbra.

A vallás elmondja az "igazat" - A spiritualitás lehetővé teszi, hogy felfedezd azt

A vallás megmondja, hogy mit kell hinned, és mi a helyes. A spiritualitás lehetővé teszi, hogy az igazságot magad fedezd fel, és saját, egyedülálló módon értsd meg. Esélyt ad arra, hogy kapcsolatba kerülj a felsőbb éneddel, és a saját elméddel lásd, hogy mi az igazság, mert az mindenki számára ugyanaz. Mindez lehetővé teszi, hogy az igazságot a saját szíved felfogása szerint hidd el.

A vallás elválaszt más vallásoktól - A spiritualitás egyesíti azokat

A mai világban sokféle vallás van, és mindegyikük azt hirdeti, hogy az ő története a megfelelő történet. A spiritualitás mindegyikben látja az igazságot, és egyesíti őket, mert az igazság mindannyiunk számára ugyanaz, a különbségeink és egyediségünk ellenére is. A spiritualitás a vallások által megosztott isteni üzenetre fókuszál, és nem azokra a különbségekre, melyek az általuk elmondott történetek részleteiben vannak.

A vallás függővé tesz - A spiritualitás függetlenné

Csak akkor vagy vallásos embernek tekinthető, és valaki, aki méltó a boldogságra, ha vallási eseményeken veszel részt. A spiritualitás megmutatja, hogy nem kell függened semmitől ahhoz, hogy boldog légy. A boldogságot mindig önmagad legmélyén találhatod meg, és ezért csakis te magad vagy felelős. Mindig boldog lehetsz bárhol, és nem csak akkor, ha részt veszel néhány eseményen, vagy ha jelen vagy bizonyos épületekben. Az isteniség mindig benned van, és ez az, amiért mindig méltó vagy a boldogságra.

A vallás büntetést alkalmaz - A spiritualitásra a karma érvényes

A vallás azt mondja, hogyha nem engedelmeskedsz bizonyos szabályoknak, akkor büntetés vár rád, amely a hiteden alapul. A spiritualitás lehetővé teszi számodra, hogy megértsd, minden tettnek megvan a következménye, és felismerd, hogy a büntetés az adott reakció lesz, ami azokból a tettekből származik, melyeket magad hoztál mozgásba. Ez kizárólag a világegyetem alapvető erőrire támaszkodik, és nem kell, hogy higgy abban, hogy ez az erő valódi.

A vallás arra késztet, hogy más útját kövesd - A spiritualitás lehetővé teszi, hogy létrehozd a sajátodat

Az egyik vallás alapja az a történet, amely egy istenről vagy istenekről szól, az útjukról a megvilágosodásba, és arról az igazságról, amit felfedeztek, és közben eléri, hogy kövesd a lépéseiket. A spiritualitás lehetővé teszi, hogy a saját utadat járd végig a megvilágosodásig, és a magad módján fedezd fel az igazságot arról, amit a szíved mond, hogy mi a helyes, mert az igazság mindig ugyanaz, nem számít, hogyan jutsz hozzá.

Minden vallás abból a spiritualitásból és utazásból ered, melynek során egy személy istenné vált. A történet részletei nem fontosak, csak segítenek a karakter számára felfedezni az igazságot. Az igazságról szóló üzenet a fontos, hogy az emberi szív isteni kódja az, ami mindannyiunkon keresztül harmonikusan rezonál. Ezért van minden vallásban valami az igazságból.

Body, Mind, Soul & Spirit 


Könyvajánló

Lelkedhez hűen
A spirituális pszichológia lényege
(Ronald H. Hulnick, Mary R. Hulnick)

A Lelkedhez hűen című könyv alapjaiban rengeti meg a bevett pszichológiai gondolkodást azáltal, hogy megmutatja, miként használhatjuk mindennapi tapasztalatainkat a spirituális fejlődés létrafokaiként. A könyvet mindenki örömmel forgathatja, aki meg akarja találni a hidat a fizikai létezésből a spirituális valóságba, és át akar kelni rajta. 

Ez az út nem arról szól, hogy megtaláljuk a megfelelő munkát, magunkhoz vonzzuk a lelki társunkat, mesés fizetést kapjunk vagy a szív vágyai szerint éljünk – sokkal inkább annak a mély belső éhségnek a csillapításról, amely arra ösztönöz, hogy válaszokat keressünk az élet nagy kérdéseire: Ki vagyok én? Miért vagyok itt? Hogyan élhetnék értelmesebben, és hogyan tehetném jobbá a világomat? Bár sokan leírták már ezt a belső állapotot, Ron és Mary Hulnick azt is megmutatja, hogyan juthatsz el oda… és segít, hogy hamarabb odaérj. Az általuk bemutatott technika erőt ad ahhoz, hogy a téged érő kihívásokat vagy negatív tapasztalatokat a Lélek közvetlen élményeivé változtasd.

„A Lelkedhez hűen című könyv káprázatos mestermunka. Kétség sem fér hozzá, hogy ez a mű klasszikusnak született, és előbbre visz az emberi természetnek és az élet kihívásainak megismerésében. A könyv a két szerzőt dicséri, akik évek kemény munkájával megszerzett bölcsességüket a tudati fejlődés kiemelkedő tanítóiként adják át az olvasónak.” - Caroline Myss, A lélek anatómiája című könyv szerzője

Forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2015/06/7-kulonbseg-spiritualitas-es-vallas.html#.VXMk39LtlBd

2 megjegyzés:

 1. Cintamani kő

  (jobb egér gomb,-fordítás magyar nyelvre)

  2012portal.blogspot.co.at/

  VálaszTörlés
 2. SOK CSODA JÖN !

  http://www.foldimennyorszag.hu/A19BC43E-A472-4B5C-AFB5-86E3D2AF3A15.html

  VálaszTörlés