2021. január 5., kedd

Vízkereszt napja január 6.

 

Az itt leírt régi szokások már nem mindenütt élnek, de  érdemes valamit mégis feleleveníteni belőlük.  Most különösen hasznos lehet a hagyományos tértisztítás az otthonunkban, amire a bejegyzés alján találunk jó tanácsokat. 

Milly

Vízkereszt napja január 6.

Az új esztendő hatodik napja a húsvét utáni második legrégibb keresztény ünnep: a vízkereszt, vagy epifánia ünnepe.

Az epifánia a görög epiphaneia szóból ered, amelynek jelentése „megjelenés”, és a szó az Ószövetségben és az Újszövetségben is több esetben feltűnik, amikor isteni megjelenés vagy kinyilvánítás történik. Az ünnep liturgiában használatos elnevezése a gö­rög Epiphania Domini, vagyis az Úr megjelenése, vagy Urunk megjelenése.

Az ünnep Jézus Krisztus megjelenésének, ki­nyilvánulásának három mo­mentumát kapcsolja egybe: a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint Jé­zus első csodáját, a víz borrá változtatását a kánai menyegzőn. A magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik, de a napot nevezik háromkirályok ünnepének is a napkeleti bölcsek miatt.

KARÁCSONYZÁRÁS

Ezek közül az idők folyamán keleten Jézus keresztsége lett hangsúlyos (erre emlékeztet a vízszentelés), nyugaton pe­dig a napkeleti bölcsek látogatása került előtérbe, olyannyira, hogy a római katolikus egyház a második vatikáni zsinat óta csak ezt ünnepli vízkeresztkor, a többit más napokra tették át. A vízkereszt egyébként a karácsonyi ünnepek zárónapja, utána kezdődik a farsangi időszak.

KERESZTELÉS, SZENTELÉS

A magyar „vízkereszt” elnevezéshez fűződő evangéliumi történet azt meséli el, hogy amikor Jézus harmincéves lett, elment a Jordán folyóhoz, és ott Keresztelő Szent János megkeresztelte őt. Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Megkereszteltetésének emlékére ezen a napon osztották a ke­resztség szentségét, és áldották meg a vizeket, főleg a Jordánt és a Nílust.

Krisztus ke­resztségére emlékeztetve vízkereszt az ünnepi keresztelések napja: a katolikus egyház tömjént és vizet szentelt, a templomban megszentelt vízből pedig a hívek igyekeztek hazavinni valamennyit,UGYANIS A SZENTELTVÍZNEK GYÓGYÍTÓ HATÁST TULAJDONÍTOTTAK, MINDENFÉLE BETEGSÉGRE HASZNÁLTÁK.Az ünnep hangsúlya in­kább a vízszentelésre esik, kevésbé helyezi előtérbe Jézus megkeresztelkedését, mivel célja a víz tisztítóerejének szimbolizálása.

SÁTÁNŰZŐ HATÁS

A vízkeresztkor megszentelt vizet arra használták, hogy kiűzzék a sátánt és távol tartsák a gonoszt. A megszentelt víz valaha végigkísérte az embert megszületésétől a haláláig: hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony ko­szorújára és a halott koporsójára is. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, és ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy annak vize meg ne romoljon.

A vízszentelés mellett ilyenkor a házakat is megszentelték, ennek a szokásnak koleda, vagy koledálás a neve. A szenteltvízzel vízkereszt napján, január 6-án beszentelték az ólakat, az állatokat, megitatták őket, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, rühesek. A család minden tagja kortyolt az üveg vízből, hogy egész évben megóvja őket a torokfájástól, majd magukra is locsoltak belőle rontás, betegségek, himlő ellen. Húsvét éjszakája mellett hagyományosan a vízkereszt volt a másik ünnep, amikor felnőtteket kereszteltek.

JEGES ÉS MEDITERRÁN HAGYOMÁNYOK

Az ortodox hagyomány szerint a vízkeresztkor szentelt víz sokáig friss és tiszta marad, gyógyítóereje van. Nyolc napig minden reggel éhgyomorra kell inni a szenteltvízből, hogy a testi és lelki bajokra kifejtse gyógyító hatását.ORTODOX HÍVŐK KÖRÉBEN, KÜLÖNÖSEN OROSZORSZÁGBAN NÉPSZERŰ A JEGES FÜRDŐZÉS VÍZKERESZT ÉJSZAKÁJÁN, AMIKOR HATALMAS LÉKET VÁGNAK A BEFAGYOTT VIZEKBE, ÉS ABBAN MÁRTÓZNAK MEG AZ EGÉSZ PICINYEK ÉS AZ AGGASTYÁNOK IS.

Egy másik ortodox hagyomány szerint a papok fából készült keresztet dobnak a vízbe, majd a hívők a vízbe ugranak érte. Magyarországon is egyre népszerűbb a téli balatoni fürdés, igaz, nem vízkeresztkor, hanem január elsején: a szigligeti Újévi Csobbanáson több százan futnak a jéghideg vízbe. Olaszországi hagyomány szerint Befana, az öreg jó boszorkány ezen a napon a jó gyerekeknek ajándékot hoz. Egyes országokban – Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és a latin-amerikai országokban – süteményeket sütnek, amelyek közül egyben ajándékot rejtenek el. Az lesz a nap királya, aki az ajándékot megtalálja. Latin-Amerikában a gyerekek gyakran ezen a napon (Día de los Tres Magos) kapják az ajándékot karácsony helyett.

Manapság nálunk a régi vízkereszti hagyományokból kevés maradt. Legtöbben azt a szokást ismerik, hogy ilyenkor kell (kellene) a karácsonyfát leszedni.

ttps://www.borsonline.hu/aktualis/on-tudja-pontosan-mit-jelent-a-vizkereszt-es-miert-ekkor-szedjuk-le-a-karacsonyfat/218803


A régi szokások hasznosak lehetnek ma is. Itt egy jó cikk az ilyenkor szokásos tértisztítás elvégzéséhez otthonunkban.


Tértisztítás, házszentelés, otthonáldás Vízkereszt idején
Zentai Anna

Holnap Vízkereszt napja.
Ilyenkor elvégzem a szokásos tértisztítást, házszentelést.
Például így - de sok más egyéb jó praktika is van, amivel még fűszerezni lehet, a lényeg a lélekjelenlét, a rászentelt minőségi idő, a szándék, az energia maga!
Használjátok ti is, akár Vízkeresztkor, akár más napokon is, amikor jelen tudtok lenni ennek a szernek!




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése