2021. szeptember 10., péntek

Egy kamaszlány esete Toldival - Milly 2021.09.10.


Egy kamaszlány esete Toldival


Nyáron történt egy érdekes dolog Arany János Toldijával kapcsolatosan.




Egy 11 éves kamaszlány osztályában nyári olvasmánynak adták  az alábbiakat:  Egri csillagok,   Harry Potter és 
Toldi  A tanárjuk a másodikra tette a voksát.

A leányzó az Egri csillagokat hamar elolvasta, mert egyébként is szeret olvasni, de a hőskölteményre nem lehetett rábeszélni. Végül úgy oldódott meg a kérdés, hogy a családból hárman összeültek és az anyuka felolvasást tartott. Ahol magyarázni kellett,, ott megállt, de ez ritkán fordult elő, mert a gyerek feszült figyelemmel hallgatta a történetet és kevés szó volt ismeretlen számára. Négy éneket vettek át egyszerre. Két nap múlva folytatták-

Olyan izgalmasnak, érdekesnek találták mindannyian a Toldit, mint egy kalandfilmet, ráadásul a költő csodálatos szövege  lélekemelő hatással volt rájuk.. Meg is állapították, hogy csodálatos, élményben volt részük. (Hozzáteszem, hogy a szöveg kép nélkül nagyon jól fejleszti a képzelőerőt.)

Igaz, hogy a youtube-on is fönn van hangoskönyv formájában, de annak hallgatása nem válik ilyen személyes élménnyé, mint a családi együttlétben. A kamaszoknak pedig ez kell.

Ki lehet találni, melyik könyvet olvasta el minden gyerek. Persze a Harrí Pottert. Az Egri csillagokat néhányan. A Toldiról szó sem esett.

Sokat segített volna, ha a tanárnő kedvet csinál a gyerekeknek a két nagy magyar irodalmi mű elolvasására. Azt se tudták, hogy valós történet  az alapjuk, vagyis élő személyek voltak a főszereplők. A bátorság, hősiesség és hazaszeretet pedig  kiváló példaként szolgálhatna  az ifjúságnak.

Szülők és nagyszülők viszont büszkén mondják ma is a régen  megtanult részleteket, amit nem tudnak elfelejteni. Szállóigévé is vált jónéhány mondat a versből.



Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;
Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben,
Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben....

Egy, csak egy legény van talpon a vidéken,
Meddig a szem ellát puszta földön, égen;
Szörnyü vendégoldal reng araszos vállán,...

„Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára?”
Kérdi Laczfi hetykén, csak amúgy félvállra;
De Toldinak a szó szivébe nyilallik,
És olyat döbben rá, hogy kivűl is hallik.
„Hm, paraszt én!” emígy füstölög magában,
„Hát ki volna úr más széles e határban?..

Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg?
Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?...



Arany János képi megjelenítése kiváló. Nemcsoda, hiszen csaknem hatvanezer egyedi szót használt, ennyit számoltak össze műveiben. Ezzel ő a leggazdagabb szókincsű magyar költő.  Egy átlag magyar aktív szókincse 5- és 15 ezer körül van.  a költőké 20-25. 



Érdemes tudni, hogy hamarosan bemutatják a tévében Jankovics Marcell (utolsó) animációs filmjét, a Toldit. A Duna tévében szeptember 19-én indul a sorozat.

Milly



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése