2014. október 20., hétfő

Tengerparti magyar falu - videók

  

 A Fekete-tengertől pár kilométerre, ahol teljesen idegen környezetben megmaradt egy magyar sziget. Lakói katolikus magyarok, csángók. Mindenki érti és beszéli a magyar nyelvet. Talán ez a legkeletibb, egyelőre még érintetlen magyarok által lakott település.

 

 Tengerparti magyar falu

Egy falu a Fekete-tenger mellett, ahol mindenki magyarul beszél 

 

Közzététel: 2014. szept. 17.
A legkeletibb magyar falu Konstanca mellett a tengerparttól pár kilométerre

A TV2 NAPLÓ című műsorában Vujity Tvrtko megismertet bennünket egy olyan faluval a Fekete-tengertől pár kilométerre, ahol teljesen idegen környezetben megmaradt egy magyar sziget. Lakói katolikus magyarok, csángók. Mindenki érti és beszéli a magyar nyelvet. Talán ez a legkeletibb, egyelőre még érintetlen magyarok által lakott település, amiről a román miniszterelnök-helyettes (Kelemen Hunor) sem tudta, hogy létezik.

NAPLÓ 2014.08.31. / Oituz / Constanța megyében
TV2
Vujity Tvrtko


A tengerparti Oituz falu alapítójának lánya: Ferenc Rózsa Mária - 1. 

https://www.youtub

e.com/watch?v=q-ltDjZxCbU 

Közzététel: 2012. máj. 2.
A legkeletibb magyar faluban, a Constanta melletti, Fekete-tenger parti Oituzban (cirka 1200 km Budapesttől) vettük fel a beszélgetést. A felvétel "A mi Csángóföldünk" c. 3 részes dokumentumfilmsorozat nyersanyagából származik. A filmek megrendelhetők (2 DVD-n) 2500 Ft-ért: dani.posch@lenia2.hu. Az árból 500 Ft-ot a moldvai magyar házak fenntartására utalunk a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének.


 Wikipedia

Oituz (Ojtoz) falu Constanța megyében, Lumina községben található település. Jelenlegi ismeretünk szerint Európa legdélibb és legkeletibb magyar faluja. [1] A megyeközponttól, Konstancától 20 kilométerre északra található.
A falu lakossága pár száz fő, túlnyomó többsége a bákó megyei Lujzikalagor faluból származó moldvai csángó, a lakosság kis része román. A lujzikalagori leszerelő katonák hadi szolgálataikért cserébe a román államtól jutalmul földet kaptak Dobrudzsában. A legenda szerint az új falu az Ojtoz nevet kapta, mert ez a név a katonák legvitézebb harcainak színhelyére, az Ojtozi-szorosra emlékeztette őket. Az idősebbek még tudnak magyarul, a fiatalok a román nyelvet használják.
Két temploma van, egy régi és egy új római katolikus templom, önálló egyházközséget alkot a falu, 168 családdal. Az új templom védőszentje Nagyboldogasszony, búcsút ennek megfelelően augusztus 15-én tartanak. A 18 ortodox román családnak nincs temploma.


1 megjegyzés:

  1. Már a község neve is érdekes, de lehet, hogy csak véletlen - a "Lumina" magyar nyelven FÉNY-t jelent.

    VálaszTörlés