2014. március 9., vasárnap

Székely Szabadság Napja Budapest- 03.10-én 16 órától

A Székely Szabadság Napján a marosvásárhelyi megemlékezéssel egy időben a Hősök terén tartja meg rendezvényét a Székelyföldért Társaság március 10-én.

Székely Szabadság Napja Budapesten - Program

2014.03.07. 18:40 Istengyermek

szekely_zaszlo_1394213991.jpg_135x90

Szeretettel hívlak Benneteket és minden kedves Családtagotokat, Barátotokat, Ismerősöket az alábbi rendezvényre és egyúttal megkérlek Benneteket, hogy szóljatok erről a környezetetekben élőknek is...


Akik szeretnék, hogy közösen menjünk tömegközlekedési eszközökkel, Azokat én szeretettel várom 2014. márc. 10-én 15 órától az Őrs Vezér terén a HÉV végállomásánál.15.15 perckor elindulunk.
Ilona

Íme a felhívás:

Székely Szabadság Napja Budapesten - Program


Kategória: Magyarország
Közzétéve: 2014. március 04. kedd, 22:12
Írta: Zana Diána
Ahogy már korábban beszámoltunk róla, március 10-én a Székely Szabadság Napján a marosvásárhelyi megemlékezéssel egy időben a Hősök terén tartja meg rendezvényét a Székelyföldért Társaság. A tervezett felvonulást a Postarétről a Főtérre nem engedélyezte Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere, bár jogilag a bejelentést követően 48 órája lett volna megvétózni azt, akkor nem tette. László Lajos a Székelyföldért Társaság alapító tagja Portálunknak elmondta, éppen ezért bővítették ki a budapesti rendezvényt egy felvonulással, mely a Hősök teréről indul és Románia Magyarországi Nagykövetsége előtt ér véget, útba ejtve a francia, szerb és olasz követségeket. 
Mi magyarok újfent kiállunk székely testvéreinkértMi magyarok újfent kiállunk székely testvéreinkért
A Hősök terén tartandó megemlékezés programja is lassan összeáll. A 16 órától kezdődő gyülekezés alatt fellép a Kárpátia zenekar, az Árpád hős magzatjai elnevezésű akusztikus formáció.
Ezután 17 órakor veszi kezdetét a hivatalos program a magyar és székely himnusz eléneklésével. A műsoros megemlékezés során négy előadó szólal majd meg, politikai felhang nélkül, civilként. György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke üdvözli a megjelenteket, Székelyföldet a Csíksomlyóról érkező Gergely István Tiszti, a Kárpát-medencei magyar közösségeket pedig Fehér István tanár úr. 
A megemlékezés során – Endrédy Gábor és Erdélyi Claudia műsorvezetése mellett – a Magyar Állami Operaház és a Nemzeti Színház székely származású művészei is fellépnek. Wittner Mária, illetve a Kézdivásárhelyről érkező Sebestyén Rita szavalatát is hallhatjuk majd, aki saját hazafias költeményeivel igyekszik öntudatra ébreszteni a székelységet. A hagyományőrző együttesek sem hiányozhatnak. Velünk lesz az Osztováta zenekar, Juhász Zoltán és családja, a Békás zenekar ezúttal táncosokkal érkezik, valamint énekel Baricz Gergő és a Historica zenekar frontembere, Ézsiás Péter. A marosvásárhelyi helyszínről a Duna tv élő közvetítését kivetítőn követheti figyelemmel a budapesti tömeg.
Az „Egy százas, hogy ott leszek” jelmondatú százforintos gyűjtés során minden adományozó kap egy mécsest, melyekből – sárga és kék üvegbe helyezve őket – a rendezők kiraknak egy 12 x 8 méteres székely zászlót. A megemlékezést követően 19 órakor egy-egy mécsessel a kezében megindul a tömeg Románia Magyarországi Nagykövetsége elé útba ejtve a francia, szerb és olasz követségeket. László Lajos Portálunknak elmondta, a Székelyföldért Társaság a román nagykövetséghez petíciót nem intéz, hiszen az eddigiekre sem jött válasz, viszont folyik az egyeztetés a Székely Nemzeti Tanáccsal egy olyan petíció elkészítéséről, amelyet valamennyi Budapesten akkreditált nagykövetségre el kívánnak juttatni.
Már hagyomány, hogy a székelységet támogató magyar megmozdulásokon a Nemzeti Érzelmű Motorosok is részt vesznek. Ez most sem lesz másként. 16 órakor a Petőfi híd budai hídfőjétől indul a motoros felvonulás, amely a Hősök terén ér véget csatlakozva a megemlékezőkhöz.  
A lényeg, hogy együtt lélegezzen a tömeg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése